Department of Marketing

Previous Projects

Cross-Cultural Competence

Titel:

Implementation of an information portal for the sensitization for cross-cultural cooperation in SMEs.

Funding institution:

Xenos Funding Program of the Feder Ministry of Labour and Social Affairs (Bundesministerium für Arbeit und Soziales - BMAS) and the European Social Fund (ESF).

Duration:

2006 until 2007

Sustainable Consumer Behavior

Titel:

Transkoll - Transparency and transformation in the regional food industry. Collaborative Approaches for more sustainability from raw materials to consumption (Transparenz und Transformation in der regionalen Ernährungswirtschaft. Kollaborative Ansätze für mehr Nachhaltigkeit vom Rohstoff bis zum Endkonsumenten).

Funding Institution:

Federal Ministry of Education and Research (Bundesministerium für Bildung und Forschung BMBF).

Project Team and Partners:

JProf. Dr. Birgit Schulze-Ehlers (Department of Agribusiness and Supply Chain Management, Kiel University), Prof. Dr. Stefan Hoffmann (Department of Marketing, Kiel University), Business Development and Technology Transfer Corporation of Schleswig-Holstein (Wirtschaftsförderung und Technologietransfer Schleswig-Holstein GmbH WTSH), several regional practice partner, project members of the Department of Marketing: Tom Joerß, Payam Akbar, Dr. Robert Mai

Duration:

2015 until 2018

Short Description:

The Department of Marketing of the Kiel University leads this project in cooperation with Juniorprofessor for Supply Chain Management and Agribusiness of the Kiel University, Prof. Dr. Birgit Schulze-Ehlers, the Business Development and Technology Transfer Corporation of Schleswig-Holstein (WTSH) and several regional practice partner. Within this project, the Department of Marketing conducts besides others, how the sustainability of a product can be communicated at the Point-of-Sale to gain trust from the consumers' side without information overload.

Link zu NaWiKo - Begleitkreis des BMBF

 

Publications:

  • Siebert, H. F., Joerß, T.; Schulze-Ehlers, B.; Pielow, C.; Coester, K.; Akbar, P.; Hoffmann, S.; Risius, A.; Mai, R.; Gassler, B.; Schlüter, T. (2018). Handbuch Nachhaltigkeitsmanagement. Anleitung für den erfolgreichen Aufbau eines Nachhaltigkeitsmanagements in kleinen und mittelständischen Unternehmen in der Ernährungswissenschaft, 2. Auflage
     
  • Wunder, S.; Antoni-Komar, I.; Claupein, E.; Dirksmeyer, W.; Eberle, U.; Friedrich, S.; Hafner, G.; Hoffmann, S.; Joerß, T.; Langen, N.; Quack, D.; Schmidt, T.; Schmid, M.; Schulze-Ehlers, B.; Speck, M.; Teitscheid, P.; Teufel, J.; Waskow, F. (2018). Handlungsansätze zur Förderung nachhaltiger Ernährungssysteme. Ergebnispapier von BMBF-Forschungsprojekten zum Thema Ernährung. NaWiKo-Synthesepapier.
    Online available
     
  • Conceptualizing sustainability from a consumer perspective: Wie ist das Verständnis der Verbraucher für Nachhaltigkeit im Lebensmittelbereich? Der Artikel identifiziert verschiedene mentale Strukturen, wie das Konzept verankert ist (nominal, ordinal, Cluster, hierarchisch) und beleuchtet die zugrundeliegenden Motive und Ziele, welche die Bewertungen der Nachhaltigkeit bestimmen
    .Link to the artikel via Springer Link

  • Nachhaltigkeitsinformationen zu Lebensmitteln am Point-of-Sale mittels mobiler Augmented Reality: Es wird eine technische Lösung untersucht, um die Informationsasymmetrie zwischen Konsumenten und Händlern zu reduzieren und die Agentenkosten zu senken. Konsumenten wird am Point of Sale eine mobile Augmented Reality App zur Verfügung gestellt, so dass sie in der Kaufentscheidungssituation Nachhaltigkeitsinformationen zum ausgewählten Produkt erhalten können.
    Link zum Tagungsband

 

Final Meeting:

This event combined the presentation of the project results with interactive workshop elements. Training concepts from subprojects were extracted and summarized ina handbook. Addionally, businesses have now the possibility to systematically implement sustainability management through a database coordinated by the WTSH.

Link to training documents

Link to database

 

Contact:

Prof. Dr. Stefan Hoffmann

E-mail: stefan.hoffmann@bwl.uni-kiel.de
 

Determinants of Healthy Nutrition

Titel:

FODEM (Food Decision Making).

Embedment:

Subproject of the European Network “The JPI HDHL Knowledge Hub“ (Healthy Diet for a healthy life) - DEDIPAC (DEterminants of DIet and Physical ACtivity). Details: https://www.dedipac.eu/partners

Funding Institution:

Federal Ministry of Education and Research (Bundesministerium für Bildung und Forschung BMBF)

Project Team and Partner:

Prof. Dr. Stefan Hoffmann (Department of Marketing, Kiel University), Dr. Robert Mai (Department of Marketing, Kiel University), Prof. Dr. Harald Rohm (Chair of Food Engineering, TU Dresden), Dipl.-Kffr. Claudia Symmank (TU Dresden)

Duration:

2014 until 2017.

Short Description:

This project aims at analyzing the state of the art about how consumers draw (un)healthy nutrition decisions. The main objective of the project is to determine the relevant levers that need to be pulled to “Make sure that the healthy choice is the easiest choice” (or even the default choice). In order to contribute to this DEDIPAC vision, the project reviews and synthesizes the literature on determinants and correlates of individual food choice in various disciplines.

Neuer Artikel zum DONE-Modell (Determinanten des Ernährungsverhaltens) in PLOS ONE erschienen

Das DONE-Modell ist ein interdisziplinäres und interaktives Rahmenmodell (“framework 2.0”) der Determinanten des Ernährungsverhaltens (DONE - Determinants of Nutrition and Eating). Das DONE-Moell kann frei und sehr flexibel genutzt werden. Die Determinanten können sortiert, gefiltert und visualisert werden.

Zugriff auf das DONE-Modell: www.uni-konstanz.de/DONE

Ein wissenschaftlicher Beitrag in PLOS ONE dokumentiert den Entwicklungsprozess des Rahmenmodells:

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0171077.

Ein Beitrag in Appetite ordnet die Literatur der letzten 60 Jahre anhand des DONE-Modells:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666316307978

Weitere Informationen via dedipac.eu

Literature:

Symmank, C.; Hoffmann, S.; Mai, R.; Rohm, H. (2017). Einflussfaktoren auf die Lebensmittelauswahl: Ergebnisse des europäischen Forschungsprojektes FODEM, Deutsche Lebensmittel-Rundschau, 113, 113-117.

Stok, F. M:; Hoffmann, S.; Volkert, D.; Boeing, H.; Ensenauer, R.; Stelmach-Mardas, M.; Kiesswetter, E.; Weber, A.; Rohm, H.; Lien, N.; Brug, J.; Holdsworth, M.; Renner, B. (2017). The DONE Framework: Creation, Evaluation, and Updating of an Interdisciplinary, Dynamic Framework 2.0 of Determinants of Nutrition and Eating, PLOS ONE, 12(2), doi:10.1371/journal.pone.

Symmank, C.; Mai, R.; Hoffmann, S.; Stok, F. M.; Renner, B.; Lien, N.; Rohm, H. (2017). Predictors of Food Decision Making: A Systematic Interdisciplinary Mapping (SIM) Review. Appetite, 110, 25-35.

Contact:

Prof. Dr. Stefan Hoffmann

E-mail: stefan.hoffmann@bwl.uni-kiel.de

Healthy Nutrition

Titel:

Innovative strategies to overcome implicit product-based and personality-based obstacles to consume healthy food

Funding Institution:

Nutrition Funding Program of the Federal Ministry of Education and Researh (Bundesministeriums für Bildung und Forschung BMBF)

Project Team and Partner:

Prof. Dr. Harald Rohm (Chair of Food Engineering, TU Dresden), Prof. Dr. Peter E. H. Schwarz (Diabetes and Prevention, TU Dresden), Prof. Dr. M. Velichkovsky ( Engineering Psychology and Applied Cognitive Research, TU Dresden), several industry partner

Duration:

2010 until 2013

Short Description:

Analysis of the driver of health-conscious consumer behavior within the Nutrition Funding Program of the Federal Ministry of Education and Research (BMBF).

Innovationsscreening

Titel:

Potential Screening for the identification and evaluation of solutions for the economical and reproducible production of final contour-oriented components out of fibre composite.

Funding Institution:

ForMaT Funding Program of the Federal Ministry of Education and Research (Bundesministeriums für Bildung und Forschung BMBF)

Project Team and Partner:

Prof. Dr. Martin Schmauder (CIMITT Centre of Production and Engineering and Management, TU Dresden), Prof. Dr. Knut Großmann (ProZeD - Produktionstechnisches Zentrum, TU Dresden), several engineering institutions and various industry partner

Duration:

2008 until 2010